Vanliga frågor & svar

Allmänt om Bostad Direkt

Vad gör Bostad Direkt?

Vi är specialister på uthyrning och Sveriges ledande förmedlare av andrahandsbostäder. Sedan starten år 1994 har vi erhållit en gedigen kunskap om hyresmarknaden samt om de juridiska frågor som berör uthyrning och bostadsförmedling (andrahandsförmedling). Att anlita Bostad Direkt är en trygghet för alla parter. Via vår stora hyresmarknad kan du snabbt och enkelt hitta en ny bostad eller hyra ut din egen bostad.

Har Bostad Direkt förstahandslägenheter?

Bostad Direkt har inga förstahandslägenheter utan vi tillhandahåller enbart andrahandsuthyrningar.

Är det kö?

Eftersom vi förmedlar andrahandsbostäder är det inget kösystem. Alla våra registrerade och betalande privatkunder har tillgång till uppgifterna om de uthyrare som annonserar mot privatpersoner och kan kontakta dem direkt. Det är uthyraren som avgör vem som får hyra bostaden.

På vår företagssida assisterar våra hyresmäklare vid varje uthyrning och presenterar bostäder som är tillgängliga för dig som kund och som matchar dina sökkriterier.

Bostad Direkts BG, organisationsnummer och VAT

Bankgiro: 5203-5409
Organisationsnummer: 556456-5785
Momsregistreringsnummer (VAT-nummer): SE 556456-5785-01

Hur betalar jag via en bank i annat land?

När man betalar via bank i annat land behövs IBAN och Swiftkod.
Det går fortast att få in pengar genom att använda vårt IBAN-nummer nedan.
IBAN: SE 86 6000 0000 0003 8590 6218
Swiftcode: HANDSESS
(det internationella kontonumret till vår bank, Handelsbanken Sverige Stockholm).
Momsregistreringsnummer (VAT-nummer): SE 556456-5785-01

Allmänna frågor om vår webbplats

Var loggar jag in? Vad mer kan jag göra när jag har loggat in?

Du loggar in genom att klicka på ”Logga in” i det röda fältet längst ner på vår webbplats. När du klickar på texten öppnas en ruta där fyller du i ditt kundnummer och lösenord som du fick per e-post när du registrerade dig hos oss.

När du är inloggad som privatkund och kontot är aktivt kan du se kontaktuppgifterna till uthyrarna, du har tillgång till kontraktsmallar och annan information samt kan använda din intressekorg där bostäderna som du visat intresse för blir samlade.

Företagskunder har möjlighet att visa intresse för bostäder i vår företagsdatabas, samt kan även se kontaktuppgifterna till sin personliga hyresmäklare.

Var hittar jag inloggning som jag fick när jag registrerade mig? Jag har inte fått det per e-post, vad gör jag?

Dina inloggningsuppgifter skickas automatiskt till den e-postadress som du angivit när du har slutfört registreringen hos oss. Om du inte har fått uppgifterna, kontakta oss på 0771-28 28 20 så hjälper vi dig.

Jag har inget personnummer, vad gör jag?

Har du inte ett svenskt personnummer kan du klicka i rutan ”Utländsk” och fylla i ditt Pass id-nummer.

Måste jag fylla i alla mina uppgifter? Jag vill inte att mitt namn/adress/telefonnummer syns i annonsen!

Du kan dölja uppgifter som du inte vill visa i annonsen genom att klicka i rutan ”dölj” vid respektive rubrik när du registrerar dig.

Jag kommer inte till steg 2 när jag registrerar mig, vad gör jag för fel?

När du inte kan komma vidare beror det på att något inte är rätt ifyllt eller information saknas. Du kan bläddra upp på sidan för att se vad felet kan vara. Felet markeras med en röd stjärna.

Vad innebär avtalet jag accepterar? Var hittar jag avtalet som jag ska läsa?

Innan du slutför din registrering som privat bostadssökande eller när du ska hyra ut en bostad behöver du acceptera annonsavtalet som innehåller våra villkor genom att kryssa i rutan i fältet ”Avtal”. Klicka på den röda texten "Jag har läst och accepterat avtalet" för att öppna avtalet och läs igenom hela avtalet innan du godkänner det, allt för att eliminera framtida missförstånd.

Mitt konto är inte aktiverat fast jag har betalat in avgiften, vad händer?

Om du har betalat avgiften via BG eller en bank i annat land tar det 2-3 bankdagar innan vi har fått pengarna. Därför kan det dröja med aktiveringen av ditt konto tills vi har fått in din inbetalning. E-posta eller faxa kvittot till oss så kan vi aktivera ditt konto på en gång.

Hur ändrar jag min e-post eller mitt telefonnummer på mitt konto?

Logga in med ditt kundnummer och lösenord. Klicka sedan på ”Ändra annons” och gör dina ändringar.

Jag hittar inte hyreskontraktet? Var kan jag skriva ut hyreskontrakt?

Du har tillgång till våra hyreskontrakt efter att du har registrerat dig hos oss eller loggat in med ditt kundnummer och lösenord. Du måste alltid logga in för att få tillgång till våra hyreskontrakt.

Söka bostad som privatperson

Vad ingår i Annonspaket – Sök bostad?

Ett medlemskap hos Bostad Direkt ger dig tillgång till följande:

Vårt stora utbud av bostadsannonser/privatbostäder

Bostadsannonserna som registreras hålls aktuella genom begränsningar i annonsperioder. Lägenhetsannonser ligger på sidan i 14 dagar, rum och villor 30 dagar.

Annons på vår hemsida om att du söker bostad

Din personliga annons på vår webbplats gör att uthyrare kan kontakta dig direkt och erbjuda en bostad. Annonsen innehåller en personlig presentation, bostadsönskemål och bild.

SMS- och e-postprenumeration

Bostadsannonser som matchar dina sökkriterier skickas som e-post till dig. Som tillägg kan du beställa en SMS-prenumeration som ger dig 50 SMS för 50 kr extra. Våra SMS skickas en timme före e-postmeddelandet (som ingår i annonspaketet). En bra tjänst som i många fall skapar ett försprång som kan behövas när du ska kontakta en hyresvärd.

Goda Råd om andrahandsuthyrning

Vår kundtjänst som du kan ringa och besöka bistår med support och goda råd under kontorstid. Du hittar även Goda Råd här.

Hyreskontraktsblanketter

Vi rekommenderar att hyreskontrakt upprättas skriftligen. Som inloggad på vår hemsida har du tillgång till hyreskontraktsmallar.

Intressekorg

Intressekorgen hjälper dig att hålla reda på de bostäder du har visat intresse för. Du har tillgång till den som inloggad medlem.

Vad ingår i Annonspaket – Sök rum?

Ett medlemskap hos Bostad Direkt ger dig tillgång till följande:

Vårt stora utbud av rumssannonser

Nya rumssannonser registreras varje dag och uthyrda tas bort. Bostadslistor hålls aktuella genom begränsningar i annonsperioder om 30 dagar.

Annons på vår hemsida om att du söker rum

Din personliga annons på vår webbplats gör att uthyrare kan kontakta dig direkt och erbjuda ett rum. Annonsen innehåller en personlig presentation, bostadsönskemål och bild.

SMS- och e-postprenumeration

Rumsannonser som matchar dina sökkriterier skickas som e-post till dig. Som tillägg kan du beställa SMS-prenumeration som ger dig 50 SMS för 50 kr extra. Våra SMS skickas en timme före e-postmeddelandet (som ingår i annonspaketet). En bra tjänst som i många fall skapar ett försprång som kan behövas när du ska kontakta en hyresvärd.

Goda Råd om andrahandsuthyrning

år kundtjänst som du kan ringa och besöka bistår med support och goda råd under kontorstid. Du hittar även Goda råd här.

Hyreskontraktsblanketter

Vi rekommenderar att hyreskontrakt upprättas skriftligen. Som inloggad på vår hemsida har du tillgång till hyreskontraktsmallar.

Intressekorg

Intressekorgen hjälper dig att hålla reda på de bostäder du har visat intresse för. Du har tillgång till den som inloggad medlem.

Hur blir jag bostadssökande / medlem som privatperson?

Du blir bostadssökande genom att fylla i personuppgifter och önskemål om bostad i registreringsformuläret under menyn Privat. Ditt medlemskap gäller under 45 dagar och ger dig tillgång till vårt stora utbud av bostäder. Information om matchade bostäder e-postas och kan även skickas till dig via SMS. Ditt användarkonto blir aktivt så fort betalning har kommit oss tillhanda. Du kan självklart också ringa vår kundtjänst och få hjälp att bli registrerad på telefon 0771-28 28 20.

Vad kostar det att söka bostad som privatperson?

Våra priser för att annonsera som privat bostadssökande i 45 dagar:

Stockholm 695 kr
Övriga Sverige 295 kr
Endast RUM (hela Sverige) 295 kr

Tilläggstjänst, SMS-prenumeration som ger dig 50 SMS för 50 kr extra. Våra SMS skickas en timme före e-postmeddelandet (som ingår i annonspaketet). En bra tjänst som i många fall skapar ett försprång som kan behövas när du ska kontakta en hyresvärd. Samtliga priser är inklusive moms.

Hur betalar jag mitt medlemskap?

Betalning kan ske på följande sätt:

 • Kortbetalning på vår webbplats.
  För att kunna göra det behöver du ha registrerat dig först och därmed skapat ett konto. När du sedan loggar in med ditt kundnummer och lösenord kan du enkelt och snabbt betala med ditt Visa-kort direkt på vår webbplats. Ditt konto aktiveras på en gång och du kan börja söka efter din nya bostad. De kort som idag fungerar är endast Visa, Eurocard och Mastercard. De som inte fungerar är bland annat American Express och Elektronkort som exempelvis Maestro.
   
 • Kort- eller kontantbetalning i vår butik på Karlavägen 51 i Stockholm. Ditt konto aktiveras på en gång och du kan börja söka bostäder. Vi kan också hjälpa dig att skriva ut listor på de bostäder som finns inne på hemsidan om du inte har möjlighet att få fram de uppgifterna själv.
   
 • Betalning via BG 5203-5409.
  Observera att detta betalningssätt tar 2-3 bankdagar innan vi får betalningen. Glöm ej att ange kundnummer och/eller personnummer som meddelande/OCR nummer när du betalar.
   
 • Betalning via en bank i annat land.
  När man betalar via bank i annat land behövs IBAN och Swiftkod. Det går fortast att få in pengar genom att använda vårt IBAN-nummer nedan.
  IBAN: SE 86 6000 0000 0003 8590 6218
  Swiftcode: HANDSESS
  (det internationella kontonumret till vår bank, Handelsbanken Sverige Stockholm).
  Momsregistreringsnummer (VAT-nummer): SE 556456-5785-01
Hur gör jag för att kontakta eller bli kontaktad av en uthyrare?

I första hand är det du som kommer att söka bostäder genom att kontakta den som hyr ut via e-post eller telefon. Det är väldigt viktigt att vara aktiv i sitt sökande. Som inloggad medlem har du tillgång till samtliga uthyrares kontaktuppgifter. Du kontaktar själv uthyraren via telefon eller e-post. Vårt tips är att ta kontakt via telefon då detta ger dig möjlighet att direkt få svar på eventuella frågor om bostaden och omedelbart boka in en bostadsvisning med uthyraren.

En möjlighet är också att bli kontaktad av en hyresvärd som letar efter en passande hyresgäst när de söker bland bostadssökande på vår webbplats. Det är inget som händer alla bostadssökande, men är så klart positivt varje gång det sker. Gör därför en bra presentation av dig själv.

Kan jag kontakta uthyrarna själv utan att ha en annons om att jag söker bostad på er webbplats?

En annons skapas automatiskt när du registrerar dig hos oss. Men du kan välja vilka uppgifter som du vill lämna ut i annonsen. Du kan dölja information som du inte vill ha publicerad i din annons med hjälp av dölj-knapparna som finns vid varje rubrik.

Besiktigar ni bostäder innan de hyrs ut?

Bostad Direkt godkänner bostäderna som registreras hos oss före publicering på vår hemsida. Vi besöker inte bostäderna och besiktigar dem. Vi försöker få samtliga uthyrare att ta med fotografier på bostaden. Det är viktigt att du som kund alltid går på visning för att få en komplett uppfattning av bostaden även om det finns bilder. Allt från lukt, fukt, ljud och buller är sådant som inte kan uppfattas annat än på plats.

Kommer jag att hitta ett boende inom 45 dagar? Hur lång tid tar det att hitta en bostad?

Dina framgångar att hitta ett boende är helt beroende på hur aktivt du söker och vad du har för förutsättningar. De som hyr ut bostäderna är privatpersoner och alla tycker olika och har olika krav på sina hyresgäster. De gemensamma kraven är god ekonomi samt goda referenser. Det är alltid en fördel att påpeka att man kommer att ta hand om bostaden samt inte störa grannarna etc.

Ditt medlemskap gäller under 45 dagar. Bostad Direkt kan inte garantera att du hittar en bostad under denna period, men vår fleråriga erfarenhet visar att de flesta av våra medlemmar gör det. Vårt tips till dig som bostadssökande är att dagligen/löpande kontrollera nyinkomna objekt och så snabbt som möjligt ta telefonkontakt med uthyrarna av de bostäder som du är intresserad av och boka in en visning. Om du inte hittar en passande bostad under den första 45-dagarsperioden är du givetvis välkommen att förlänga ditt medlemskap och fortsätta att söka bostad.

Hur tar jag bort min privatannons?

Privat medlemskap kan ej tas bort, utan avslutas automatiskt efter 45 dagar. Du kan dock när som helst som inloggad medlem redigera din annons, välja att dölja information för våra hyresvärdar osv.

Jag kan inte hitta bostaden som ni har länkat till mig per e-post fast jag har betalat.

Om du inte lyckas komma fram till den tipsade bostaden kan du också söka denna genom att skriva in objektnumret i rutan ”Snabbsök objekt” på vår startsida.

Vad ska jag tänka på när jag hyr i andra hand?

Att hyra bostad i andra hand är ett utmärkt sätt att bo på kortare eller längre tid. Det finns dock en rad saker som du bör känna till och tänka på för att säkerställa en trygg och smidig hyresperiod.

När man ska hyra i andra hand är det viktigt att kolla upp så att den som hyr ut har tillstånd att göra detta, att det verkligen är uthyraren som har bostaden och är den person som också är på visningen. Vi granskar våra uthyrare genom att kolla upp att respektive person är skriven på aktuell adress, men vi rekommenderar fortfarande att du själv också kontrollerar detta. Det är viktigt att inte betala några pengar innan du har sett bostaden, träffat uthyraren, kontraktet är påskrivet av båda parter (och du fått nycklarna). Seriösa uthyrare vill gärna träffa sina nya hyresgäster på en visning och tar referenser. Vanligaste sättet att betala uthyraren på, efter kontraktskrivningen, är genom att sätta in hyran samt depositionen (om uthyraren vill ha deposition) på dennes angivna konto. Deposition är en säkerhet för uthyraren i fall något skulle hända under uthyrningstiden. När din hyresperiod är slut och bostaden fortfarande är i ”befintligt skick” betalar uthyraren tillbaka depositionen till dig.

Bostad Direkt rekommenderar alla bostadssökande att läsa våra Goda Råd. Här får du bl.a. råd om vad som är viktigt att tänka på inför en andrahandsuthyrning, dina rättigheter och skyldigheter som andrahandshyresgäst samt beskrivningar av hyrestider och uppsägningsförfaranden.

Vad är det jag ska tänka på innan jag skriver på kontrakt med uthyraren?

Innan du skriver på kontraktet, försäkra dig än en gång om att uthyraren har fått godkännande för andrahandsuthyrningen genom att be om att få se pappret uthyraren har fått från sin hyresvärd/förening eller genom att be om att få föreningens/hyresvärdens telefonnummer för att ringa själv och höra. Det är viktigt att INTE lämna någon deposition eller skriva på ett kontrakt innan du har sett bostaden samt träffat uthyraren. Även om det sällan händer, finns det skojare som påstår att de kan skicka nycklarna efter att du har överfört hyres- samt depositionspengarna till dem. Deposition lämnar du i samband med kontraktskrivningen samt nyckelväxling.

När det blir dags för inflyttning skall du tillsammans med bostadsinnehavaren upprätta en inventarielista och ett besiktningsprotokoll, helst med fotografier. En godkänd besiktning och avstämd inventarielista är en förutsättning för att du skall få tillbaks din deposition så enkelt som möjligt.

Uthyraren vill ha hyran samt deposition innan vi skriver på kontraktet? Hur ska jag göra?

Vår rekommendation är att INTE betala hyra eller deposition innan du har sett bostaden, träffat uthyraren, kontraktet är påskrivet av båda parter och du fått nycklarna.

Om jag enbart söker i ett visst område, hur lång tid kan det ta innan jag hittar en bostad?

Vi rekommenderar inte att vara för snäv i sitt sökande och exempelvis bara söka bostad bara i ett område, det kan ta tid. För att öka dina chanser att hitta ett boende, fundera på fler områden du kan vara intresserad av och inkludera dem i din sökning. På det sättet ökar chanserna att hitta bostad snabbt.

Hur säger jag upp ett hyresavtal? Vad är det för uppsägningstid som gäller?

Bostad Direkt kan inte göra din uppsägning då kontraktet är mellan dig och uthyraren. Allt som rör kontraktet behöver skötas av de parter som står på kontraktet. Uppsägningen görs genom att skicka denna i ett rekommenderat brev riktat till uthyraren. Det är viktigt att uthyraren bekräftar din uppsägning, helst skriftligen till dig. Uppsägningstiden beror helt på vad som står i kontraktet och hur länge kontraktet gäller.

Mer information om hyrestid, uppsägningstider och uppsägningsregler som är viktiga att känna till hittar du i våra Goda Råd här:
Hyrestid och uppsägningstider – Egen bostad första upplåtelsen
Hyrestid och uppsägningstider – Hyresrätt / Egen bostad andra upplåtelsen

Vad är mina inventarier? Vad räknas till det?

Man kan kort och gott säga att dina inventarier är det som du har tagit med dig till bostaden som du hyr i andrahand.

Hjälper Bostad Direkt till med inventarieförteckningar och slutbesiktning?

I Bostad Direkt tjänst ingår inte tjänster såsom sammanställning av inventarieförteckningar, överlämning av nycklar och slutbesiktning. Däremot hjälper vi er med alla typer av frågor och funderingar ni har avseende vad som gäller vid andrahandsuthyrning. Besiktning av bostaden och inventarieförteckning ska du som hyresgäst göra tillsammans med den som hyr ut.

Vem har ansvaret under uthyrningstiden för bostaden samt möblerna?

Du som hyr har ansvaret för inventarierna under uthyrningstiden. När du flyttar ut ska de vara i befintligt skick, dvs som när du flyttade in. Om något skulle gå sönder under din uthyrningstid är det du som är skyldig att åtgärda detta.

Kan jag uppgradera från rumssök till fullständigt bostadssök?

Ja, genom att erlägga mellanskillnaden på 400 SEK. Uppgraderingen gör du på egen hand via "Mina sidor" och vid uppgradering så påbörjas en ny annonsperiod som omfattar 45 dagars fullständigt bostadssök.

Kan jag nedgradera från bostadssök till endast rumssök?

Nej, detta är inte möjligt i dagsläget.

Nu har jag hittat en bostad, vad händer med min annons?

Kontakta oss när du har hittat ett boende och vill inaktivera din annons på vår webbplats och inte vill få fler tips på boende via e-post. Det är inte tillåtet att överlåta din kvarstående sökningstid på någon annan då annonspaketet är personligt.

Hyra ut bostad

Hur kan jag hyra ut min bostad via Bostad Direkt?

Du kan fylla i dina kontaktuppgifter samt information om din bostad under ”Hyra ut” på vår webbplats. Efter granskning publiceras din bostadsannons. Om du väljer att annonsera mot företag blir du kontaktad av en av våra hyresmäklare så fort ett företag har visat intresse för din bostad. Vid uthyrning till företag är Bostad Direkt kontraktspart i hyresavtalet vilket ger dig som uthyrare en extra trygghet. Om du väljer att annonsera mot privatpersoner kontaktas du direkt av de som är bostadssökande via Bostad Direkt och intresserade av din bostad. Att hyra ut via Bostad Direkt är helt kostnadsfritt.

Vad kostar det att lägga upp en bostadsannons hos Bostad Direkt?

Uthyrning av bostäder är en helt kostnadsfri tjänst hos oss. Vi tar inga som helst avgifter av den som hyr ut en bostad.

Varför måste jag välja antingen företag eller privat? Går det inte att annonsera en bostad mot båda samtidigt?

Bostad Direkt har två skilda tjänster och bostadsbanker för privatpersoner respektive företag. Vi garanterar våra företagskunder att inte skicka en annan intressent på visning samtidigt till ett och samma hyresobjekt. Vid annonsering mot båda målgrupperna samtidigt kommer en av annonserna automatiskt att raderas bort av systemet. Du kan givetvis när som helst välja att lägga över din annons från företag till privat eller tvärtom (förutsatt att du inte har en inbokad, ej ännu genomförd, företagsvisning via Bostad Direkt).

Vad är skillnaden mellan att annonsera en bostad mot företag respektive privatperson?

När du annonserar din bostad mot företag blir du kontaktad av en hyresmäklare från Bostad Direkt så fort ett företag visar intresse för din bostad. Hyresmäklarens roll är att förmedla kontakten mellan dig och företaget samt hjälpa bägge parterna med deras respektive frågor. När parterna är överens så upprättar mäklaren hyreskontrakt. Du skriver ett hyreskontrakt med Bostad Direkt som avtalspart. Hyresavtalet som upprättas innehåller dock alltid namn på företaget och personen/erna som kommer att bo i bostaden.

När du annonserar mot privatpersoner blir du kontaktad av de personer som är bostadssökande via Bostad Direkt och som är intresserade av din bostad. Urvalet och visningsbokningar etc. sköts av dig som uthyrare. Vi bistår med färdiga kontraktsmallar och checklistor till dig som är registrerad uthyrare och självklart besvarar vi de frågor och funderingar som du har innan kontraktskrivningen. Vi deltar inte vid kontraktskrivningen men kan hjälpa till med en kreditupplysning på den person som du har tänkt ha som hyresgäst.

I båda fallen är tjänsten kostnadsfri för dig som uthyrare.

Varför visar så få personer/företag intresse för min bostad?

Om du inte får den respons som du förväntat dig på din bostad kan du fundera på om du kan omformulera något i din bostadsbeskrivning, lyfta upp fler fördelar med din bostad och göra den mer attraktiv. Har du inte bilder i annonsen är ett bra tips att ladda upp bilder på interiören och exponera dem i annonsen. Fundera även på om dina krav på hyresgästen rimliga t ex en för kort hyresperiod, en tillträdesdag som ligger för långt i framtiden, tillgängligt möblemang, hyresnivå, deposition etc. Ibland kan ointresse bero på en för hög hyra, du kan sänka hyran till en mer attraktiv nivå. Kom också ihåg att bostäder som hyrs ut bör vara av normal/god standard och välstädade.

Hur söker jag passande hyresgäster?

Uthyrare med en registrerad bostadsannons kan som inloggad själv söka efter en potentiell hyresgäst. Det går tyvärr inte att söka bland företag utan bara privatpersoner. En lista kommer upp med de personer som passar i kriterierna för din bostad. Ta direktkontakt med de bostadssökande via de kontaktuppgifter som finns under ”Kontaktinfo” i respektive annons.

När publiceras min annons?

Annonsen granskas av Bostad Direkt under kontorstid och läggs därefter ut på vår hemsida (normalt tar granskningen max en arbetsdag).

Hur länge är min annons ute? Hur tar jag bort den när jag har hyrt ut min bostad?

Annonsperioden är beroende av bostadstyp och om du annonserar mot privatperson eller företag. När du väljer att hyra ut till privatpersoner visas din annons i 14 dagar för lägenheter och 30 dagar för rum och villor. När du väljer att hyra ut till företag visas din annons i 30 dagar för lägenheter och 60 dagar för villor. Vid annonsperiodens slut tas din bostadsannons automatiskt bort. Du får information om detta via e-post och du kan enkelt aktivera din annons igen om din bostad fortfarande är tillgänglig.

Inloggad uthyrare kan när som helst inaktivera sina annonser genom att ändra statusen till ”Vilande” eller ”Uthyrd”. Vi uppmanar alla uthyrare att lägga sin bostad som uthyrd eller vilande så fort bostaden inte längre är tillgänglig för uthyrning. Annonsen försvinner då omedelbart från vår hemsida.

Vad ska jag tänka på när jag ska hyra ut min bostad?

Det finns en rad saker som du bör känna till och tänka på för att säkerställa en trygg och smidig uthyrning. När du hyr ut en bostad i andrahand ska du alltid ha hyresvärdens eller föreningens tillstånd. Detta är mycket viktigt då du utan tillstånd omedelbart måste vidta rättelse och be din hyresgäst att flytta. Är det bara en del av din bostad som hyrs ut, till exempel ett rum till en inneboende, behöver du inte fråga hyresvärden om lov. Detta gäller så länge den inneboende inte ska använda bostaden självständigt. Sök tillstånd i god tid och begär att få det skriftligt. Hyresvärden har ej rätt att neka tillstånd om man har beaktansvärda skäl.

Exempel på beaktansvärda skäl:

 • Tillfälliga studier eller arbete på annan ort
 • Provsammanboende
 • Militärtjänstgöring
 • Längre sjukhusvistelse eller annan rehabilitering

Är bostaden en bostadsrätt kan en bostadsrättsinnehavare även åberopa andra skäl för andrahandsupplåtelse. Som exempel kan nämnas köp av bostad att använda efter sin pension. Om hyresvärden nekar tillstånd kan du kontakta Hyresnämnden för prövning av ärendet.

Hyresnämnden i Stockholm: www.hyresnamnden.se

Läs mer om vad som är värt att tänka på under och inför en uthyrning i våra Goda Råd. Här får du bl.a. råd om vad som är viktigt att tänka på inför en bostadsuthyrning (söka tillstånd, regler för besittningsskydd etc.), dina rättigheter och skyldigheter som hyresvärd samt beskrivningar av hyrestider och uppsägningsförfaranden.

Vilket ansvar för bostaden har jag under uthyrningsperioden?

Det är du som huvudinnehavare av bostaden som har det övergripande ansvaret för bostaden. Du ansvarar bland annat för att din egen hyra/avgift och att alla räkningar som ingår i hyran betalas i tid.

Om du ska vistas utomlands under uthyrningsperioden måste du ge fullmakt åt en i Sverige boende person att företräda dig och ta emot uppsägning. Fullmakten skall även lämnas till fastighetsägaren alternativt bostadsrättsföreningen.

Läs mer om vad som är värt att tänka på under och inför en uthyrning i våra Goda Råd.

Hur görs en uppsägning av ett hyresavtal?

En uppsägning av hyresavtal ska som regel ske skriftligen genom att uppsägningen skickas i ett rekommenderat brev till hyresgästens fasta/mantals-adress. Om det gäller en företagsbostad görs alltid uppsägningen till Bostad Direkt. En uppsägning kan vara muntlig om det är hyresgästen som säger upp hyresavtalet och hyresvärden skriftligen bekräftar uppsägningen. Uppsägningen ska innehålla datum för utflyttning och undertecknas.

Mer information om hyrestid, uppsägningstider och uppsägningsregler som är viktiga att känna till hittar du i våra Goda Råd:
Hyrestid och uppsägningstider – Egen bostad första upplåtelsen
Hyrestid och uppsägningstider – Hyresrätt / Egen bostad andra upplåtelsen

Hur mycket kan jag ta i hyra?

Vad du kan ta ut i hyra för din bostad regleras av Hyreslagen om du hyr ut din hyresrätt och av Lagen om uthyrning av egen bostad (”Privatuthyrningslagen”) om du hyr ut din bostadsrätt, ägarlägenhet eller villa.

Hyresrätt

Hyran ska vara skälig. Hyran är inte skälig om den är påtagligt högre än hyran för till bruksvärdet likvärdiga lägenheter. För vidare detaljer om innebörden av bruksvärdet se Hyresnämndens hemsida.

Om lägenheten är en hyresrätt får du i princip inte ta högre hyra än den hyra som betalas till hyresvärden. Om bostaden hyrs ut möblerad godkänns ett påslag som är beroende av hur värdefullt möblemanget är. Normalt godkänner Hyresnämnden ett tillägg på månadshyran om 10-15 % för möblerna.

Vid misstanke om överhyra kan detta anmälas till Hyresnämnden för prövning. Anmälan kan göras oavsett om hyresgästen är en juridisk eller fysisk person. Hyresnämnden avgör vilken hyra som är skälig i varje enskilt fall. Uthyraren blir skyldig att återbetala överskjutande hyra samt ränta på beloppet. Anmälan måste ske senast tre (3) månader efter hyreskontraktets upphörande och beloppet kan vara retroaktivt för maximalt 12 månadshyror.

Privatägd bostad (bostadsrätt, ägarlägenhet, radhus, villa)

Vid hyressättning av en bostadsrätt, äganderätt och villa får uthyraren ta ut en kostnadsbaserad hyra. Hyran beräknas till en skälig kapitalavkastningsränta av bostadens marknadsvärde per år, utöver avgiften och eventuella kostnader för slitage. Riktlinjer för marknadsvärden finns på Svensk mäklarstatistik.

Vid uthyrning av en bostadsrätt, äganderätt eller en villa kan hyresvillkor prövas i Hyresnämnden. Hyresnämnden kan dock inte besluta om höjd hyra eller retroaktiv återbetalning av hyra (gäller kontrakt tecknade from den 1 februari 2013).

Lagen gällande privatägda bostäder återfinns här

Se även Hyresnämnden – Upplåtelser enligt lagen om uthyrning av egen bostad.

Ska min hyresintäkt beskattas?

Har du hyrt ut rum, villa, fritidshus, bostadsrätt eller hyreslägenhet ska du deklarera hyresinkomsten på blankett Uthyrning m.m. (Hjälpblankett), om bostaden är en privatbostad. Har hyresgästen betalat för sin egen elförbrukning, telefon eller andra omkostnader, som har ett omedelbart samband med boendet, räknas inte detta som hyresinkomst om hyresgästen betalar direkt till distributören. I fall där del av en privatbostadsfastighet uthyres torde detta förutsätta att det finns en särskild mätare för hyresgästens förbrukning. Om hyresgästen t.ex. vid uthyrning av ett rum i en villa betalar för sin beräknade andel av en gemensam elförbrukning, utgör ersättningen hyra för hyresvärden och är som sådan skattepliktig för hyresvärden.

Från hyresinkomst får du vid uthyrning av en villa och fritidshus göra avdrag med 40 000 kr. Äger två makar gemensamt en fastighet så får var och en göra avdrag med 20 000 kr. Dessutom får avdrag göras med 20 procent av hyresersättningen.

Har du hyrt ut en hyresrätt eller bostadsrätt får du göra avdrag med 40 000 kr och den del av hyran eller avgiften som belöper på den uthyrda delen. Har du hyrt ut en bostadsrätt kan du inte få avdrag för den del av avgiften som utgör kapitaltillskott.

Även om de verkliga kostnaderna varit högre medges endast avdrag enligt ovan. Avdraget får inte överstiga intäkterna. Du har inte rätt till något avdrag för förslitning och inte heller något särskilt avdrag för om du hyr ut möblerat.

Avdrag för ränteutgifter medges enligt vanliga regler i inkomstslaget kapital.

Hur länge är min bostadsannons aktiv?

Annonsperioden är beroende av bostadstyp och om du annonserar mot privatperson eller företag. När du väljer att hyra ut till privatpersoner visas din annons i 14 dagar för lägenheter och 30 dagar för rum och villor. När du väljer att hyra ut till företag visas din annons i 30 dagar för lägenheter och 60 dagar för villor. Vid annonsperiodens slut tas din bostadsannons automatiskt bort. Du får information om detta via e-post och du kan enkelt aktivera din annons igen om din bostad fortfarande är tillgänglig.

Inloggad uthyrare kan när som helst gå in och inaktivera sina annonser genom att ändra statusen till ”Vilande” eller ”Uthyrd”. Vi uppmanar alla uthyrare att lägga sin bostad som uthyrd eller vilande så fort bostaden inte längre är tillgänglig för uthyrning. Annonsen försvinner då omedelbart från vår hemsida.

Hjälper Bostad Direkt till med besiktning?

Bostadsinnehavaren ansvarar för att sammanställa en inventarielista och ett besiktningsprotokoll som kan gås igenom med hyresgästen. Som uthyrare är det en fördel om du laddar upp representativa foton på din bostad.

Naturligtvis hjälper vi er med alla typer av frågor och funderingar ni har avseende vad som gäller vid andrahandsuthyrning. Besiktning av bostaden, både vid in- och utflytt, samt kontroll och signering av inventarieförteckningen görs alltid tillsammans av bostadsinnehavaren och boendepersonen eller av dessa utsedda ombud.

Hur vet jag att min hyra kommer in i tid?

Vid uthyrning till företag garanterar Bostad Direkt att du som bostadsinnehavare får din hyra i tid. Det är trots detta viktigt att du alltid har någon på plats med fullmakt att sköta om uthyrningen om du är bortrest eller dylikt – både när du hyr ut till företag och privatpersoner.

Söka bostad som företag

Vad ingår i Bostad Direkts företagsservice?

Detta ingår i vår Bostadsservice med Trygghetspaket för företag:

 • Bostadsförmedling
 • Personlig hyresmäklare
 • Kontraktservice
 • Trygg och säker hyresperiod
 • Bara hyra – inga andra avgifter eller arvoden

Er personliga hyresmäklare presenterar bostadsalternativ efter era önskemål, bokar exklusiva visningar, informerar om regler samt upprättar hyreskontrakt. Hyresmäklaren startar även kostnadsfritt upp en ny sökning åt er om ni fortfarande är i behov av bostad när hyrestiden är slut och finns under hela söktiden och hyresperioden tillgänglig för rådgivning kring frågor och regler, uppsägningsförfaranden och uppsägningstider.

Bostad Direkt står för upprättande av hyreskontrakt och är en part i hyresavtalet – allt för att ge er en så trygg och säker hyresperiod som möjligt. När ni hyr bostad via Bostad Direkt betalar ni endast hyra – inga övriga dolda kostnader eller arvoden!

Hur blir jag bostadssökande via ett företag?

Du kan söka bostad via din arbetsgivare eller via ditt egna företag. Notera att en firmatecknare på företaget alltid måste godkänna uppdraget. Registrera företagsuppgifter och önskemål om bostad i registreringsformuläret under ”Företag”. Bostad Direkt behandlar din registrering och en av våra hyresmäklare kontaktar dig inom kort.

Du är självklart även välkommen att ringa oss och få hjälp med att registrera ditt företag via telefon, 0771-28 28 20.

Vad kostar det att söka bostad via företag?

Som företagskund betalar ni enbart den månadshyra som anges i bostadsannonsen. Bostad Direkt debiterar inget förmedlingsarvode eller andra avgifter.

Hur söker jag företagsbostäder?

Din personliga hyresmäklare sköter bostadssökandet åt dig. Som inloggad företagskund kan du även ”Visa intresse” i bostadslistan. Hyresmäklaren meddelas automatiskt om dina intressemarkeringar och försöker i möjligaste mån att ordna visningar på intressemarkerade objekt.

Följer en representant från Bostad Direkt med på bostadsvisningarna?

Nej, det är du själv (eller ett av dig utsett ombud) som på egen hand besöker bostaden. Din hyresmäklare ser dock till att arrangera visningarna och sköter all dialog mellan dig och uthyraren inför och efter visningen.

Hur kan jag avregistrera ett företagsuppdrag?

Meddela din personliga hyresmäklare eller kundtjänst att påbörjad bostadssökning inte längre är aktuell att genomföra, så avslutar vi uppdraget.

Vem ska stå som hyresgäst i hyreskontraktet - företaget eller den person som ska bo i bostaden?

Det är alltid företaget som står som hyresgäst på kontraktet. Företaget hyr alltid bostaden via Bostad Direkt, som alltså alltid är er hyresvärd.

Vilka uppsägningsregler gäller när man hyr en företagsbostad via Bostad Direkt?

Då Bostad Direkt hyr ut bostäder som en del av sin näringsverksamhet är lagen om uthyrning av egen bostad, den så kallade Privatuthyrningslagen, ej tillämplig. På grund av detta gäller alltid uppsägningsregler enligt Hyreslagen. Ni kan läsa uppsägningsreglerna enligt Hyreslagen bland våra Goda råd.

Vad händer om jag inte dyker upp på en visning som bokats åt mig?

Bostad Direkt har rätten att debitera en avgift om 450 SEK i de fall en kund inte kommer på en bokad visning utan att meddela detta till den andra visningsparten minst två timmar före utsatt tid.

Vilka kriterier gäller för ett företag som vill hyra en bostad?

Vi granskar samtliga företag för att kunna godkänna dem enligt våra trygghetskriterier. Klicka här för att se kriterierna.

Övriga fel eller problem

Vad gör jag om jag stöter på ett problem, behöver hjälp eller har frågor om tjänsten?

Under kontorstid står vår kundtjänst alltid till förfogande för att svara på de frågor du har. Du kan antingen ringa oss på 0771 – 28 28 20 eller maila info@bostaddirekt.com.

X
SOCIALT
Visa
SNABBSÖK