Vad du får ta ut i hyra för din bostad regleras av Hyreslagen om du hyr ut din hyresrätt och av Lagen om uthyrning av egen bostad (”Privatuthyrningslagen”) om du hyr ut din bostadsrätt, ägarlägenhet eller villa.
Hyresrätt
Hyran ska vara lika mycket som den faktiska hyran som du har idag. Detta är en ny lag som har trätt i kraft från 1 oktober 2019.
Om bostaden hyrs ut möblerad godkänns ett påslag som är beroende av hur värdefullt möblemanget är. Normalt godkänner Hyresnämnden ett tillägg på månadshyran om 15 % för möblerna. Om du har andra kostnader såsom t ex el och bredband så får du ta ut självkostnadspris för detta.
Vid misstanke om överhyra kan detta anmälas till Hyresnämnden för prövning. Anmälan kan göras oavsett om hyresgästen är en juridisk eller fysisk person.
Läs mer på https://www.fastighetsagarna.se/aktuellt/nyheter/2019/tuffare-regler-mot-svarthandel-och-otillaten-andrahandsuthyrning-infors-1-oktober/
Privatägd bostad (bostadsrätt, ägarlägenhet, radhus, villa)
Vid hyressättning av en bostadsrätt, äganderätt och villa får uthyraren ta ut en kostnadsbaserad hyra. Hyran beräknas till en skälig kapitalavkastningsränta av bostadens marknadsvärde per år, utöver avgiften och eventuella kostnader för slitage. Riktlinjer för marknadsvärden finns på Svensk mäklarstatistik.
Vid uthyrning av en bostadsrätt, äganderätt eller en villa kan hyresvillkor prövas i Hyresnämnden. Hyresnämnden kan dock inte besluta om höjd hyra eller retroaktiv återbetalning av hyra (gäller kontrakt tecknade from den 1 februari 2013).
Lagen gällande privatägda bostäder återfinns här
Se även Hyresnämnden – Upplåtelser enligt lagen om uthyrning av egen bostad.
Privatägd bostad (bostadsrätt, ägarlägenhet, radhus, villa)
Uthyrningen av bostadsrätter, rum i bostadsrätt, ägarlägenheter och villor samt småhus går under lagen om uthyrning av egen bostad (ett undantag finns och beskrivs i slutet av texten).
Parterna är fria att komma överens om hyrans storlek som ska vara kostnadsbaserad. För att räkna ut vad hyran bör ligga på räknar man fram en avkastningsränta på kapitalkostnaden och adderar driftskostnaden för bostaden. Avkastningsräntan på kapitalkostnaden är en uppskattad kostnad för att ha kapitalet bundet i bostaden men man får inte ta hänsyn till om man som uthyrare behövt låna pengar eller inte för att köpa bostaden.
För att avkastningsräntan på kapitalkostnaden ska anses som skälig bör den ligga ett par procent över riksbankens referensränta.
Avkastningsräntan på kapitalkostnaden räknar man fram på bostadens marknadsvärde och marknadsvärdet kan du ta reda på via maklarstatistik.se. Driftskostnader är de kostnader man har som uthyrare för att hyra ut boendet i det skick som den är i. Exempel på driftskostnader kan vara avgift till bostadsrättsförening, slitage av möbler och/eller kostnader för el och bredband.
Undantag från lagen om uthyrning av egen bostad:
Om man har två bostadsrätter som ska hyras ut av en privatperson, går den första bostadsrätten under lagen om uthyrning av egen bostad. Den andra bostadsrätten går under hyreslagen och då använder man sig av det system där man räknar ut vad som är en skälig hyra med hjälp av bruksvärdet på lägenheten. Alltså ser man till läge, standard och vad en likvärdig hyresrätt i området hyrs ut för. Man kan ta reda på detta genom att exempelvis kolla om föreningen har några hyresrätter i samma hus eller om din lokala bostadsförmedlare kan hjälpa till att informera om vad deras olika hyresrätter i området med likvärdig standard har för hyra.
Om man hyr ut fler än två bostäder som nämns under lagen om uthyrning av egen bostad anses det vara näringslivsverksamhet och andra regler gäller. För att ta reda på hur dessa regler ser ut kan man ringa till skatteverket för vidare upplysning.
Lagen gällande privatägda bostäder återfinns här.
Se även Hyresnämnden – Upplåtelser enligt lagen om uthyrning av egen bostad.